01 January 2013

M.Connelly - Advokát zo zadného sedadla

Obhajoba klientov môže byť smrteľne nebezpečná

Americký spisovateľ Michael Connelly sa preslávil najmä detektívnymi románmi z losangelským policajtom Harrym Boschom v hlavnej úlohe. Román Advokát zo zadného sedadla (The Licoln Lawyer) je prvým dielom, ktoré sa mi dostalo do rúk a hlavnou postavou je obhajca Michael Haller - právnik so súkromnou praxou, ktorý už dávno nectí právne hodnoty. 

Jeho klientelu tvoria prevažne prostitútky, feťáci, narkomani, pouliční zlodeji a príležitostní zabijaci. Celý príbeh začína, keď sa dostane k "veľkej" rybe Louisovi Rouletovi, mladému a bohatému realitnému agentovi. Je to klient, ktorý mu môže splatiť hypotéku na dom s miliónovým výhľadom a posunie ho do iného levelu. Prípad nevyzerá veľmi zložito, mladík je obvinený z pokusu o znásilnenie a vraždu privátnej prostitútky, proces pre Michaela nie je problém vyhrať až na to, že jeho klient tvrdí, že je nevinný. A tu vzniká prvý problém, pretože ani taký pokrivený charakter akým je sám obhajca neverí, že existuje nevinný klient.


Connelly dokáže veľmi dobre pracovať s postavami, čoho je dôkazom jednak hlavný hrdina, no i jeho náprotivok a klient v jednej osobe. Obidvaja sú dostatoční manipulátori na to, aby rozohrali nebezpečnú hru s otvoreným koncom. Aj ďalšie postavy majú dostatočnú hĺbku. Jedine, čo by som charakterizácii postáv vytkol je už takmer klišoidné zobrazenie ex-manželov. V každom druhom americkom filme a románe je hlavný hrdina rozvedený ale napriek tomu stále udržiava dobrý vzťah s bývalou manželkou. Keďže dobre poznám danú situáciu, pôsobí to na mňa neuveriteľne a v tomto prípade i neoriginálne. Justičné prostredie v príbehu je vykreslené dostatočne presne, je vidieť pomoc právnikov, ktorí autorovi dodávali odborné rady a  napriek tomu stále ostáva očarujúce i pre bežného čitateľa, ktorý sa v americkom súdnom systéme nevyzná.

Medzi najväčšie plusy románu patria strhujúci štýl vyprávania, nadväznosť scén, dôkladne premyslená logika protivníkov a kladom je určite aj prostredie. Menšie opakovanie typických súdnych dialógov je prešpikované vtipmi, ale hoci sú procesy nudné, ten, ktorý sa rieši v knihe je od začiatku napínavý. Nevýhodu som videl najmä v niektorých opisoch, pretože pôsobili unavujúco, ale našťastie boli v minimálnom množstve. Advokáta teda môžem, s pokojom Angličana, zaradiť medzi klasický thriller plný nečakaných odhalení, plný akcie a slušne prekvapivého záveru.

Na záver: Podľa románu bol natočený film Obhajca v hlavnej úlohe z Mathewom McConagheym, ktorý mal byť pilotným filmom k rovnomennému seriálu, ale zatiaľ sa do toho producenti nepustili. Jeden z dôvodov je určite to, že chystajú ďalší "úvodný" film. 

No comments:

Post a Comment