03 January 2013

Kráľová reč

Aj mocní majú strach 

Historická dráma režiséra Toma Hoopera pojednáva o nástupe na trón druhorodeného syna Alberta (Colin Firth), ktorý je nútený po škandále staršieho brata a otcovej smrti stať sa novým kráľom Veľkej Británie. Krajina je na prahu druhej svetovej vojny a potrebuje silného vodcu, ale Bertie trpí rečovou vadou a tak čelí neustálemu strachu z vystupovania na verejnosti. Po mnohých neúspešných liečeniach dohovorí kráľova žena Alžbeta (Helen Bonham Carterová) stretnutie so svojským austrálskym terapeutom Lionelom (Geoffrey Rush)


Film je natočený podľa skutočných udalostí a divák je svedkom ťažko sa rodiaceho priateľstva medzi kráľom a doktorom, ktoré nakoniec vydrží navždy. Herecké trio v podaní hlavných hrdinov rozohráva neskutočne strhujúcu hru za ktorú by si všetci zaslúžili Oskara. Ten sa nakoniec ušiel iba Colinovi, kráľ v jeho podaní so svojim hendikepom je stvárnený brilantne a vrcholom je najmä záverečná reč. 


Kamera je úchvatná, jednotlivé zábery sú poskladané s typickou britskou precíznosťou a scény sú famózne. Skvele napísaný scenár si tiež vybojoval Oskara, za jednotlivé postavy, dej a gradáciu príbehu si to určite zaslúžil. Trochu mi vadili vo filme dobové zábery, ale našťastie ich bolo iba pár. Výprava a kostýmy sú pozoruhodné, absencia akýchkoľvek trikov iba zdôrazňuje autenticitu snímku. Prechádzka cez dobové exteriéry a interiéry pôsobila ako balzam na dušu. Z negatívnych vecí by som vytkol hlavne soundtrack skladateľa Alexandra Desplata, ktorý je príliš "tichý" na môj vkus.

Film prináša pohľad do zákulisia najstaršej európskej monarchie na svete a snaží sa o zobrazenie toho, že aj tí najmocnejší môžu mať strach. Je to pastva pre oči a oplatí sa ju vidieť. A nie iba raz. Veď každý z nás má z niečoho strach, ale každý z nás môže s tým aj bojovať a kráľ Juraja VI. je skvelým príkladom.

No comments:

Post a Comment